Home

KONTAKTNI PODATKI

SPLOŠNA BOLNIŠNICA
"DR. FRANCA DERGANCA" NOVA GORICA

Ulica padlih borcev 13A
5290 Šempeter pri Gorici

Telefon: +386 (0)5 330 1000
Faks:      +386 (0)5 330 1057
E-poštatajnistvo@bolnisnica-go.si

Velik kraški ovčar na pediatriji postal pravi mucek

aktualno

Na pediatričnem oddelku šempetrske bolnišnice nas je obiskala Damjana Lisjak iz društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke s svojim najboljšim prijateljem Primusom.

’’Za sodelovanje s Tačkami pomagačkami smo se odločili zaradi terapevtskih namenov. Otroci, ki so tukaj, so vzeti iz domačega okolja in jim lahko stik s psom omogoča doseči večjo domačnost, pomirjenost. Prav tako vidimo potencial pri otrocih, ki imajo kakšna duševne težave, duševne bolezni kot je denimo anoreksija. Tudi sam sem opravil izobraževanje za delo s terapevtskim psom in upamo, da bomo čimveč sodelovali,’’ je povedal Aleš Čeh, ki prihaja iz osnovne šole Ivana Roba in dela na pediatričnem oddelku v šempetrski bolnišnici v okviru vzgojno-izobraževalne dejavnosti.
 

Otroci kraškega ovčarja naravnost obožujejo
Damjana Lisjak, članica društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke, se je s svojim kraškim ovčarjem Primusom sprehodila po pediatričnem oddelku in poskrbela za veliko veselja, navdušenja, začudenja.

’’Danes sem prišla s kraškim ovčarjem. To ni kar en pes. Kraški ovčar se na okolico odziva malo drugače kot ostale pasme. Kraški ovčar je sprva nezaupljiv pes. Najprej mora okolje in uporabnike spoznat. Ampak ko jih spozna, se jim popolnoma podredi. Postane pravi mucek.

Ko ga otroci zagledajo, so najprej zelo presenečeni. Ampak ko ugotovijo, da je v bistvu manjši od njih, pa postanejo navdušeni nad njim. Lahko rečem, da ko otroci dodobra spoznajo kraškega ovčarja, ga začnejo naravnost oboževati. Kraškemu ovčarju sama rečem Slovenski diamant. Zelo sem ponosna, da lahko s svojim psom opravljam to poslanstvo. Poleg bolnišnic s Primusom obiskujeva tudi domove upokojencev, šole, vrtce. To delam vse za svojo dušo, ker želim, da bi osrečila čimveč bolnih oziroma pomoči potrebnih, bodisi otrok, bodisi starejših, bodisi ljudi s posebnimi potrebami. Da naredimo čimveč dobrega za našo družbo.’’

Vse o društvu Tačke pomagačke